Het behandelen van een zwangere vrouw is een unieke gebeurtenis. Nieuw leven dat groeit én het lichaam van de vrouw dat zich de komende negen maanden aanpast om te bevallen. Om zich voor te bereiden op de bevalling is het belangrijk dat het lichaam in een zo optimaal mogelijke balans is. In ieder trimester treden fysieke veranderingen op bij de vrouw. Bewegingsverliezen in bijv. het bekken kunnen gedurende de zwangerschap toenemen en voor vervelende klachten bij de vrouw zorgen. De bekkenbodem, het middenrif, de organen moeten zich aanpassen aan de groei van de baarmoeder. Dit maakt dat de drukverschillen in het lichaam zich ook moeten aanpassen. Het ondersteunen van het lichaam door het vrijhouden van de verschillende weefsels kan veel klachten verminderen of zelfs klachten voorkomen. Daarnaast is advisering van de vrouw tijdens de gehele zwangerschap een belangrijke rol van de osteopaat. Zo zien we vaak obstipatieklachten bij de zwangere vrouw. Een goed voedingsadvies naast de osteopatische behandeling is essentieel voor het verbeteren van de stoelgang.
Naast osteopathische begeleiding tijdens de zwangerschap wordt er als voorbereiding op de bevalling ongeveer twee weken voor uitgerekende datum het lichaam nagezien op bewegingsverliezen. Het gaat om bewegingsverliezen in weefsels die bij de bevalling van essentieel belang zijn. Zo moet het staartbotje, de bekkenbodemspieren, de beide bekkenhelften etc. genoeg mobiliteit bezitten om het kind te laten passeren.
De vrouw na de bevalling
Ook de vrouw die bevallen is kan baat hebben bij een osteopatische behandeling om de klachten die na de bevalling zijn ontstaan te verminderen. Zo hebben vrouwen geregeld na de bevalling onnodige klachten van het staartbotje. Maar ook klachten van de bekkenbodem, onderrug, ademhalingsproblemen, overmatige stuwingsklachten van de borsten, pols problemen etc. kunnen optreden door het bevallingsproces. Soms merken vrouwen dat ze na de bevalling niet lekker in hun vel zitten, wat zwaarmoedig blijven. Zij kunnen baat hebben bij een osteopatische behandeling. Mocht er sprake of vermoeden zijn van een postnatale depressie dan zullen wij de vrouw contact laten opnemen met de huisarts voor medische ondersteuning.
Naast de moeder wordt er in samenspraak met de osteopaat ook een check up uitgevoerd bij de pasgeborene. Dit om te kijken wat de invloed van de bevalling op de weefsels van het kindje is geweest. Op deze manier ondersteunen we en zorgen we dat het kind start met weinig bewegingsverliezen aan zijn/haar ontwikkeling.
De meeste klachten waar vrouwen tijdens de zwangerschap of na de bevalling bij de osteopaat komen en die meestal goed behandelbaar zijn.
Mogelijke indicaties zijn:
- Bekkenklachten, bekkeninstabiliteit
- Klachten aan stuitje
- Rugklachten, soms met uitstraling
- Nekklachten
- Stuwingsklachten
- Obstipatie
- Blaasproblemen, incontinentie
- Hoofdpijnen
- Algeheel malaise gevoel, niet lekker in je vel
- Onrust, stress
The question should always be; What can Osteopathy do for this person? Not What can I do for this person?
Viola Fryeman, Berlin 2007